אנדומטריוזיס (Endometriosis) היא מחלה דלקתית כרונית שמופיעה בעיקר בקרב נשים בגילאי 20 עד 40. התסמין המרכזי שלה הוא כאבי מחזור ממושכים וקשים במיוחד. שכיחותה של המחלה היא גבוהה למדי; מעריכים שכ 10% מהנשים בגילאי הפוריות סובלות מאנדומטריוזיס. אף על פי כן, היא נחשבת כמחלה שקשה לאבחן אותה. נשים רבות חיות עם הכאבים במשך שנים מבלי לדעת כלל שמדובר בתופעה מוגדרת המוכרת לרפואה המודרנית. איך תוכלי לדעת אם את סובלת מהמחלה? מהם דרכי הטיפול? כל מה שצריך לדעת על אנדומטריוזיס, במאמר הבא.
מה זה אנדומטריוזיס?
מצב של אנדומטריוזיס הוא מצב שבו גדלים תאים אנדומטריוטיים (תאים שדומים לתאי רירית הרחם) בחלל שמחוץ לרחם. לרוב תאים אלו ימצאו בחצוצרות, בשחלות ובאזור האגן. הרקמה שגדלה מחוץ לרחם מתנהגת כמו זו שבתוך הרחם ומגיבה לשינויים הורמונליים. אצל אישה בריאה, המחזור החודשי מתחיל בהתעבות של רירית הרחם ומסתיים בנשירת תאי רירית הרחם והפרשתם מהגוף בתצורה של דימום ווסתי. גם תאי רירית רחם שגדלים מחוץ לרחם מתעבים, נושרים ומדממים, אלא שהם אינם נפלטים מהגוף. הנגעים הכלואים האלו עלולים לגרום לכאבים, דלקות, ציסטות בשחלות, רקמות צלקת והידבקויות של הרקמות עם איברים אחרים.
הגורמים לאנדומטריוזיס
עד היום לא ברור מה הגורם להופעת המחלה אך ישנן מגוון תאוריות שמציעות הסברים אודות מצבים שעשויים להוביל להתפתחות אנדומטריוזיס. ההשערה היא שאין גורם אחד ויחיד שמוביל למחלה אלא מספר רב של גורמים, ביניהם בעיות במערכת החיסון ו/או גורמים סביבתיים שיכולים להוביל לעודף אסטרוגן ונטייה תורשתית. אחת התיאוריות הרווחות נוגעת לזרימת וסת הפוכה. זהו מצב שבו תאי רירית הרחם עוברים דרך החצוצרות אל חלל הרחם ולא נפלטים מהגוף יחד עם הדימום הווסתי. זרימת וסת הפוכה קיימת למעשה אצל רוב הנשים, אבל ברוב המקרים הגוף מצליח להתמודד עם התופעה מבלי שתתפתח בעיה.
מהם התסמינים של אנדומטריוזיס?
התסמינים האופייניים של המחלה כוללים: כאבי וסת קשים שעלולים להופיע בזמן הביוץ, לפני המחזור ובמהלכו. דימום וסתי ארוך מהרגיל המלווה בכאבים כרוניים (בייחוד באגן ובגב). כאב במהלך ולאחר קיום יחסי מין, כאב במתן שתן, הפרעות במערכת העיכול, תשישות כרונית, מיגרנות ובעיות פוריות. חשוב לדעת כי חומרת הכאב לא מעידה על רמת ההתפשטות של הנגעים בגוף או על חומרת המחלה. נשים מסוימות יכולות לחוות כאבים עזים לצד כמות קטנה של נגעים, בעוד שנשים אחרות יכולות לסבול מנגעים רבים ללא תסמינים.
איך מאבחנים אנדומטריוזיס?
ברוב המקרים, רופאים מומחים יכולים לאבחן אנדומטריוזיס בהתבסס על הרקע הרפואי, התסמינים, בדיקה גופנית מקיפה הכוללת אולטרסאונד גניקולוגי ובמידת הצורך גם MRI. אבחון חד משמעי של אנדומטריוזיס נעשה באמצעות ניתוח לפרוסקופיה. זהו ניתוח בהרדמה מלאה שמטרתו יכולה להיות טיפול או אבחון. במידה ונמצאו נגעים חשודים, ניתן להסירם ולשלוח לבדיקה פתולוגית שיכולה לאשש אנדומטריוזיס. היתרון בהליך האבחון הניתוחי הוא שניתן גם להסיר חלק מהנגעים באותה הזדמנות, וכך, להביא לשיפור והקלה בתסמינים. יחד עם זאת, לא תמיד כדאי או צריך לפנות לאבחון הכירורגי. האופציה הניתוחית לרוב תהיה בעדיפות אחרונה כאשר מוצו הטיפולים האחרים.
מהן אפשרויות הטיפול?
נכון להיום לא ניתן להביא לריפוי מוחלט של המחלה, אך בהחלט ניתן להקל על התסמינים ולשפר את איכות חיי המטופלות. הטיפול באנדומטריוזיס פועל בכמה מישורים:
מיגור הכאב באמצעות טיפול תרופתי
נשים רבות שסובלות מהמחלה חוות כאבים כרוניים קשים שפוגעים בתפקודן בחיי היומיום. אי לכך, הן נאלצות להיעזר במשככי כאבים דרך קבע. במקרים הפחות חמורים ניתן לטפל באמצעות משככים נוגדי דלקת כמו אדוויל ונרוסין. נמצא ששילוב של משככים ממשפחת האיבופרופן יחד עם משככים ממשפחת הפרצטמול יעילים יותר מאשר שימוש בסוג אחד. במקרים חמורים, הרופא עשוי להציע תרופות מרשם למשככים חזקים יותר. יחד עם זאת, חשוב לזכור שבטווח הרחוק התרופות הללו עלולות להיות ממכרות. ראוי לציין גם כי מחקרים מסוימים מצאו שקנאביס רפואי יעיל בשיכוך הכאבים הקשים של המחלה ואפילו יכול לסייע בהאטת ההחמרה.
טיפול הורמונלי שמשפיע על הווסת
הטיפול ההורמונלי נפוץ מאוד ומתאים לנשים שאינן מתכננות הריון בקרוב. הטיפולים המקובלים כוללים גלולות או התקן תוך רחמי על בסיס פרוגסטרון או גלולות משולבות אסטרוגן ופרוגסטרון. הגלולות השונות עשויות להשפיע באופן שונה. כל מטופלת תתנסה ותגבש במרוצת הזמן את הטיפול המדויק עבורה. הרעיון כאן הוא לשלוט בהורמונים ובפרט בייצור העודף של האסטרוגן. כאשר נפחית את רמת ההורמונים בגוף גם הרקמה שצומחת מחוץ לרחם תגיב באופן מינורי.
הטיפול הניתוחי – אבחון חד משמעי וטיפול בנגעים
השיטה הלפרוסקופית היא המקובלת בניתוחי אנדומטריוזיס. במהלך הניתוח מוחדר סיב אופטי דרך חתך זעיר בטבור. הסיב מצלם בעוד הרופא סורק באופן יסודי את כל אזור חלל הבטן והאגן. המטרה היא להסיר עד כמה שאפשר את הנגעים ולהפריד הידבקויות באזור האגן, הרחם והשחלות. במקרים בהם הנגעים נמצאים באיברים מרוחקים הניתוח יהיה מעט יותר מורכב ויבוצע על ידי כירורג או אורולוג.
טיפול אלטרנטיבי ורפואה משלימה
נשים רבות שסובלות מאנדומטריוזיס מצאו הקלה בתסמינים בעזרת טיפולים כמו פיזיותרפיה של רצפת אגן, דיקור סיני, פילאטיס ותזונה מותאמת לאנדומטריוזיס (הימנעות ממזונות מעודדי דלקות כמו סוכר לבן, קמח לבן, אלכוהול וכו').
לסיכום, טיפול באנדומטריוזיס ייקבע בהתאם למצבה של המטופלת ולשיקולים הספציפיים שרלוונטיים לכל אישה. חשוב להבין שלפעמים זו תהיה דרך של ניסוי וטעייה, עד שימצא הטיפול הנכון והמדויק עבור כל אחת. אבחון וטיפול מוקדם יעזרו למנוע את התפשטות הנגעים, יפחיתו בעיות פוריות וישפרו את איכות חיי המטופלת.
לפרטים נוספים על אנדומטריוזיס, קראו באתר של ד"ר גיא גוטמן
הגלישה באתר, השימוש במידע המופיע בו או ההסתמכות בחומר המופיע בו יהיה על אחריותו הבלעדית והאישית של הגולש/ת.
המידע שמופיע באתר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי, בדיקה רפואית או חוות דעת רפואית על-ידי רופא/ה –ולכן חובה לפנות לייעוץ רפואי מקצועי מוסמך לפני כל החלטה או בדיקה רפואית אותה נדרשים לעשות
כל הזכויות שמורות לאתר https://eparty.co.il ©