דליפת שתן היא תופעה אשר קיימת אצל נשים בכל הגילאים, אך השכיחות שלה עולה ככל שמתקדם הגיל. מעל גיל 40, הסיכוי לסבול מדליפת שתן הוא 25%, ומעל גיל 65, הסיכוי לכך הוא כ-4%. מדובר במצב בו שתן דולף באופן לא רצוני, מה שגורם לקושי הגייני, רפואי וחברתי, אצל האישה, וכתוצאה מכך גם ירידה באיכות החיים וקשיים חברתיים נוספים כגון דיכאון והסתגרות. מדוע התופעה קורית? מהן ההשפעות של התופעה? כיצד ניתן לטפל בה? כל המידע בעמוד שלפניכם
דליפת שתן אצל נשים מבוגרות דומה לתופעה בגילאים צעירים יותר, אך נוספים לה גורמים ייחודיים וסימפטומים נוספים אשר באמצעות מודעות ומתן כלים מקצועיים, בהחלט ניתן להקל על התופעה ועל מצב הרוח. במקרה של דליפת שתן איש המקצוע המטפל בתופעה הוא אורוגניקולוג, רופא אשר סיים התמחות בגניקולוגיה או באורולוגיה, ולאחר מכן עבר התמחות על ברצפת אגן.
דליפת שתן אצל נשים מבוגרות – מה המקור לתופעה?
שינויים בשריר השלפוחית, חוסר בהורמונים, התכווצויות בלתי רצוניות של השלפוחית – כל אלו עשויים להביא לדליפת שתן. ככל שמתקדם הגיל, יכולת הכיווץ של השלפוחית יורד, מה שעשוי לגרום להצטברות של שאריות שתן. אלו גורמים כמובן גם לבעיה היגיינית אשר יש לטפל בה, על מנת לשמור על האיזור נקי. על מנת לטפל בתופעה, השלב הראשון הוא הבנת סוג הדליפה, מכיוון שקיימים מספר סוגים.
סוגי דליפות שתן
על מנת לטפל בתופעה, ראשית יש להבין מה סוג דליפת השתן המתרחשת, מכיוון שישנם מספר סוגים אשר מתרחשים כתוצאה מגורמים שונים:
דליפת שתן במאמץ – דליפה זו מתרחשת תוך כדי פעילות גופנית, צחוק, שיעול וכו'. בעקבות עלייה של הלחץ התוך בטני, מתרחשת דליפת שתן.
דליפת שתן בדחיפות – דליפה זו מתרחשת כאשר האישה אינה מספיקה להגיע לשירותים, עקב תחושת דחיפות למתן שתן מהר ככל שניתן.
דליפת שתן מעורבת – דליפה זו מתייחסת לדליפת שתן במאמץ ודליפת שתן בדחיפות, כאשר מתרחשות יחד.
דליפת שתן תפקודית – דליפה זו מתייחסת למצב רפואי נוסף בו האישה אינה מספיקה להגיע לשירותים, או שסובלת ממחלה נוספת אשר בגינה אינה הולכת לשירותים, כגון אלצהיימר.
דליפת שתן בעודף – מצב בו מנגנון ההתרוקנות של שלפוחית השתן אינו תקין, ולאחר סיום מתן השתם, הוא ממשיך לדלוף.
מהן ההשפעות של התופעה?
חשוב להבין שאחת ההשפעות העיקריות של התופעה הינה השפעה חברתית ורגשית. אישה אשר מגיעה למצב בו היא סובלת מדליפת שתן, ברוב המקרים תסבול משינוי בדימוי העצמי, בדימוי המיני ובדימוי החברתי שלה. האישה עשויה לחשוש פעמים רבות מדליפה באירוע חברתי כלשהו, מה שבהחלט עשוי לגרום לבידוד ולסגירות חברתית, על מנת להימנע מהמבוכה שעשויה להתרחש בעת מצב של דליפת שתן בציבור.
נשים מבוגרות רבות אשר סובלות מתופעת דליפת השתן, חושבות שאין מה לעשות בנושא, זה המצב, ופעמים רבות מאפשרות לנושא לקחת שליטה על חייהן, וכתוצאה מכך להגיע למצב של סגירות חברתית. חשוב לציין שלא כך הם הדברים. לא מדובר במצב נורמלי שיש ללמוד לחיות איתו, אלא במצב אשר ניתן לטפל בו, ובהמשך נפרט כיצד.
כיצד ניתן לטפל בתופעה?
על מנת לטפל בתופעה באופן מקצועי, יש לאבחן את סוגי הדליפה כפי שציינו לעיל, את הסוגים השונים. באופן כללי, הנטייה בנושא זה היא להתחיל בטיפולים פיזיותרפיים, טיפולים התנהגותיים, ולאחר מכן טיפולים תרופתיים, כאשר במקרים רבים, פרוצדורה כירורגית של ניתוח, תהיה המוצא האחרון לאחר שנוסו כל האפשרויות הקודמות.
חשוב להבין שישנו מגוון רחב של אפשרויות טיפול במקרה של דליפת שתן. זה יכול להיות קשור לנושא המשקל, לנושא מזונות חריפים, לאיזון הסוכרת ועוד.
איך ממשיכים מכאן?
אם את סובלת מתופעה של דליפת שתן, חשוב שתדעי שנשים רבות סובלות מתופעה זו, ואין שום סיבה לקבל את הדברים כמו שהם. ניתן לבצע אבחון של סוג הדליפה, בשלב ראשון. אם את מסוגלת לשים לב לסוגי הדליפות, האם הן מתרחשות בעת מאמץ, או בגלל שלא הספקת להגיע לשירותים, או בשל סיבות אחרות, בכל אלו ניתן לטפל. לאחר אבחון סוג הדליפה, אשר כמובן מתבצע אצל רופא מקצועי, ניתן להתאים טיפול אשר ללא ספק יעזור לך וישפר את איכות חייך.
לעוד מידע, הכנסו לאתר של הגיל השלישי, https://4seniors.co.il/
הגלישה באתר, השימוש במידע המופיע בו או ההסתמכות בחומר המופיע בו יהיה על אחריותו הבלעדית והאישית של הגולש/ת.
המידע שמופיע באתר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי, בדיקה רפואית או חוות דעת רפואית על-ידי רופא/ה –ולכן חובה לפנות לייעוץ רפואי מקצועי מוסמך לפני כל החלטה או בדיקה רפואית אותה נדרשים לעשות
כל הזכויות שמורות לאתר https://eparty.co.il ©