בשנים האחרונות, אנו עדות לעלייה במודעות בכל הנוגע לשמירה על אורח חיים בריא. כחלק מן המגמה, הולכת וגוברת גם המודעות של רבות מאיתנו לחומרים שאנו מכניסות לגוף, בתצורה של מזון, תרופות, חומרי מניעה והגנה ועוד. זה ניכר, בפרט, בתחום הגניקולוגיה. ניכר כי עוד ועוד נשים מתחילות להתעניין בשיטות טבעיות למניעת היריון. הנפוצה ביותר מבין שיטות אלו היא "שיטת הימים הבטוחים". למרות הפופולריות שמשווה לה, ברמה הקלינית, השיטה איננה מדויקת ואיננה בטוחה כלל וכלל. כל הפרטים אודות השיטה, בכתבה הבאה.
שיטת הימים הבטוחים – הבסיס
"שיטת הימים הבטוחים" מבוססת על היכרות עם מעגל הפריון הנשי (מחזור) והיא מסתמכת על חישוב זמני הביוץ והווסת המשוערים. על פי השיטה, חישוב הזמנים הללו מאפשר חיזוי חלון הזמנים ה"בטוח", בו ניתן לקיים יחסי מין ללא כל סיכוי להיקלט להריון. חשוב לציין כי בפועל, כאשר כוללים בחישוב גם את מגוון הגורמים העשויים להשפיע על זמני המחזור, חלון הזמנים ה"בטוח" הוא אמנם בעל סיכוי מופחת להיכנס להריון אך הסיכוי אינו אפסי, ועל כן השיטה אינה מהווה תחליף לאמצעי מניעה.
חישוב חלונות הזמנים
אופן חישוב הימים הבטוחים מבוסס על השלב במחזור החודשי הנקרא "ביוץ". הביוץ הוא תהליך יציאת הביצית מן השחלה ונדידתה אל עבר החצוצרה, שם היא ממתינה להפריה. האורך הכולל של שלב הביוץ עומד בדרך כלל על שתיים עד שלוש יממות שבמהלכן הסיכוי להריון הוא הגבוה ביותר. ההמלצה לנשים שמעוניינות להרות היא לקיים יחסי מין במסגרת חלון זמן זה או מעט לפניו. על פי השיטה, הימים שאינם ימי הביוץ נחשבים ל"ימים הבטוחים" שבמהלכם קיים סיכוי נמוך יותר להרות. מערכת הבריאות המודרנית לא מכירה בשיטה זו כאמצעי מניעה תקני כיוון שאין הוכחה שמצביעה על יעילותו. אם כבר, המחקרים מצביעים להפך. במחזור החודשי אין ימים המוכרים כימים המוגנים ב-100% מפני כניסה להריון.
הסכנות שבהסתמכות על הימים הבטוחים כאמצעי מניעה
השיטה מבוססת על הנחת המוצא כי זמני המחזור החודשי הינם קבועים ואורכים כ28 ימים. בפועל, הנחה זו אינה מדויקת היות וזמני המחזור אינם קבועים בקרב כל הנשים. בנוסף, כמו בכל שיטה מבוססת חישוב, גם בשיטה זו קיים הסיכון לטעות. הספירה עלולה לעתים להיות מסורבלת ועל כן ייתכן כי תתרחש טעות בספירה, או שיעלה קושי לזהות את תחילת הדימום ולהעריך את התאריך המדויק של תחילת הווסת. הייתכנות לטעויות כאלה מצביעה על מידת חוסר האמינות של השיטה. חשוב לציין שגם אם הספירה בוצעה כראוי, זרע נשמר בגוף האישה כחמישה ימים. זאת אומרת שאישה יכולה להיקלט גם אם הספירה הייתה מושלמת. דבר נוסף שחשוב לקחת בחשבון הוא שהשיטה אינה מספקת כל הגנה מפני מחלות מין. אי לכך, ניתן לסתור באופן מוחלט את ההנחה כי השיטה יכולה להוות פתרון בטוח או יעיל למניעת הריון.
חלופות טבעיות בעלות אחוזי יעילות גבוהים יותר
על אף כל הנתונים שצוינו מעלה, הבחירה להפסיק את השימוש בגלולת ולפנות לחלופות טבעיות יותר למניעת הריון, היא צעד לגיטימי שניתן לעשות אותו בצורה בטוחה ובריאה. הרפואה המודרנית מציעה מגוון דרכים מוכרות ובטוחות יותר להגנה מפני הריון. אפשרות אחת, היא ההתקן התוך רחמי שמתהדר ברמת וודאות של כמעט מאה אחוזי הצלחה. אם את מחפשת שיטה שתותאם לך אישית, כדאי להיוועץ ברופא מומחה שיכיר אותך היטב ויעקוב מקרוב אחר תהליך בדיקת ההתאמה. תהליך כזה יכול לעיתים לקחת זמן, אך הוא שווה את זה, כי הוא יקנה לך הרגשת בטיחות ונוחות אופטימלית שתאפשר לך להנות מחיי מין בטוחים ללא דאגות או חששות.
הגלישה באתר, השימוש במידע המופיע בו או ההסתמכות בחומר המופיע בו יהיה על אחריותו הבלעדית והאישית של הגולש/ת.
המידע שמופיע באתר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי, בדיקה רפואית או חוות דעת רפואית על-ידי רופא/ה –ולכן חובה לפנות לייעוץ רפואי מקצועי מוסמך לפני כל החלטה או בדיקה רפואית אותה נדרשים לעשות
כל הזכויות שמורות לאתר https://eparty.co.il ©