גלולות למניעת אינן זרות לאף אישה. כמעט כל אחת התנסתה בשימוש בהן בשלב כזה או אחר של החיים. נשים רבות נוטלות אותה לאורך שנים, רבות אחרות, לאורך חיים שלמים. לרובנו, זה מרגיש כאילו הגלולות היו כאן מאז ומעולם – אך לא כך הדבר. הלכה למעשה, גלולות למניעת הריון זמינות בעולם רפואת הנשים בסך הכל מספר עשורים. קודם לכן, אמצעי המניעה המרכזי היה הקונדום שפותח על ידי גברים לצורך שימוש של גברים. הנשים היו שרויות לרוב בעמדה פאסיבית בנושא. הן נדרשו לשאת בהשלכות הרות הגורל של מין וילודה מבלי שיש להן יכולת לעשות דבר בנידון. כל זה השתנה בשנות השישים כאשר הושקה והופצה בארצות הברית הגלולה הראשונה שהותרה לשימוש ביתי. מהי מקורה של ההמצאה המהפכנית וכיצד שינתה את עולם אמצעי המניעה? כל התשובות, בכתבה הבאה.
מחושך לאור
כמעט לכל אורך ההיסטוריה היו נשים בעמדת נחותה לעומת הגברים שתפסו את עמדת הכוח. העולם עוצב באופן ששירת את האינטרסים הגבריים ונשים נדחקו לשוליים של החברה בכל הקשור לחופש החלטה, בחירה ופעולה. קריירה, אקדמיה, מחקר ומנהיגות היו מחוץ לתחום כמעט לגמרי. הניצנים הראשונים של השינוי החלו להופיע לראשונה עם הופעתן של תנועות הנאורות ההשכלה של המאה השמונה עשרה. פעילותן של תנועות אלה ציין למעשה את סופה של "העת החשוכה" ותחילתו של עולם חדש, נאור ומשכיל יותר, שהיה מונע מחתירה לרציונליות ומחשבה חופשית. שינוי תפישתי זה הוביל לשינויים ממשיים בכל תחומי החיים. ביניהם, גם המעורבות הנשית שהחלה להסתמן בתחומים רבים, כמו פוליטיקה, מדע ורפואה.
הטריגר לפיתוח
הטריגר המשמעותי ביותר לפיתוח הגלולה הופיע בדור הBay Boom . הדור הזה התאפיין בעלייה דרמטית בשיעור הילודה שהראתה אותותיה עם סיום מלחמת העולם ה-2. ההשפעות הפסיכולוגיות של המלחמה היו חסרו תקדים וזה בא לידי ביטוי באופן הבולט ביותר בשינוי המבנה של התא המשפחתי הממוצע. גל הילודה הגדול הציב קשיים רבים עבור משפחות אשר נאלצו להתמודד עם אתגר ההורות בגיל צעיר. זוגות צעירים שטרם הגיעו ליציבות כלכלית מצאו עצמם הורים לשלושה, ארבעה ואפילו, חמישה ושישה ילדים. המצב הזה גרם תסכול בקרב רבים. אנשים החלו להרגיש ש"נתקעו" עם עול האחריות של תחזוקת משפחה בגיל צעיר ולכל החיים. רבים הרגישו שפספסו הזדמנויות רבות בחייהם. הסתמנה תחושת החמצה קולקטיבית.
הניצוץ הפמיניסטי
הניצוץ הראשון שהדליק את הרעיון של גלולות למניעת הריון ניצת על ידי אישה בשם מגי סנגר. פמיניסטית שפעלה ממושכות לטובת שיפור מעמד האישה בחברה האמריקאית. סנגר, שזכתה לכינוי "אם הגלולה", ניהלה במשך שנים ארוכות ומאומצות מאבק למען זכויותיהן של נשים במרחב של תכנון המשפחה. אחד הרעיונות שקידמה היה שבעולם מתוקן תהיה זו זכותן של נשים לשלוט על היקף הילודה שלהן ועל הבחירה בדבר אמצעי מניעה בהתאם למה שמתאימים לרוחן ולגופן. סנגר יצרה פורום של מדענים ורופאים שתמכו בה, ויחד הם החלו להעלות את הרעיון של פיתוח אמצעי מניעה זול ונגיש לנשים.
ניצנים של שינוי חברתי
לאחר שני עשורים של מחקר ופיתוח, בשנות השישים, זה לבסוף קרה. תנועות הומניטריות שחתרו תחת המבנים הממסדיים המוכרים והידועים החלו לצבור כוח ולקבל הכרה. אחד התחומים המרכזיים שקיבלו תשומת לב והכרה רבה, היה שחרור הנשים מעמדת הנחיתות והטיית כף המאזניים החברתית משליטה גברית לכיוון שוויון. בד בבד, כמעט באורח קסם, אושרה ההפצה ההמונית של הגלולות למניעת הריון. בשנת 64 נחקק בארצות הברית החוק לשווין תעסוקתי, שבעקבותיו, נשים רבות החלו להגשים את עצמן ולבנות קריירות. זה לא היה יכול להתאפשר אילולא הגלולות שאפשרו לנשים לנהל על פי ראות עיניהן את הקצב וההיקף של התאים המשפחתיים שלהן.
ממשיכות לצעוד קדימה, עם ולמרות הכל
חשוב לציין שקיימת לא מעט ביקורת כנגד הגלולה, אז וגם היום. במרוצת הזמן, עלה השיח בדבר הסיכונים ותופעות הלוואי האפשריות הכרוכות בשימוש בגלולות. היבטים נוספים שעלו בביקורות היו השליטה הגברית בשוק הרפואה והמחקר, וכמובן, הביקורת של הקתולים על מניעת ילודה שכמוה כרצח, מנקודת מבטם הרדיקלית. יחד עם כל זאת, מיליוני נשים ונערות מסביב לעולם נוטלות כנראה ימשיכו ליטול גלולות למניעת היריון עוד שנים רבות קדימה. כמו תודעת החברה, כך גם הגלולות – הולכות ומשתכללות עם התפתחות הטכנולוגיה והחקר הרפואי. הטוב ביותר עוד לפנינו.
ומה לגבי ההיסטוריה של הקונדום? קראי כאן
הגלישה באתר, השימוש במידע המופיע בו או ההסתמכות בחומר המופיע בו יהיה על אחריותו הבלעדית והאישית של הגולש/ת.
המידע שמופיע באתר זה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי, בדיקה רפואית או חוות דעת רפואית על-ידי רופא/ה –ולכן חובה לפנות לייעוץ רפואי מקצועי מוסמך לפני כל החלטה או בדיקה רפואית אותה נדרשים לעשות
כל הזכויות שמורות לאתר https://eparty.co.il ©